Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mini államok linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Mini államok képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: mini-allam.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 85 db
A három sziget országa

A három sziget országa

Málta mély szellemiséggel átitatott parányi földdarab a Földközi-tengerben, öt szigetből áll, melyből kettő lakatlan. A jégkorszak végén, 12000-15000 évvel ezelőtt kapta mai alakját, ekkor vált le Szicíliáról. A déli nagy sziget, Málta, és az északi Gozo között lapul az aprócska Comino. A Nagy Sziget fél Budapest nagyságú, 93km-re Szicíliától és 288km-re Afrika partjaitól, 136km hosszú tengerpart övezi. Délnyugati részén meredek mészkőfalak zuhannak a tengerbe, míg többi részét szelíd dombok váltogatják a tenger közeli apállyal, számos kristálytiszta öblöt kialakítva, a felszíni mészkőtáblák alatt.

Andorra

Andorra

Már maga a látvány is megragadó. Az országot 3000 méter magas hegykoszorú öleli körbe, amely csak dél felé nyitott. A szakadékos völgyek lejtőin romantikus hangulatot árasztanak a jellegzetes széles tetejű andorrai parasztházak Már az első pillantás elárulja, hogy az emberek valamikor nagyon szegények voltak ezen a nehezen megközelíthető vidéken, ahol az év nagy részében a hótakaró borítja a tájat, s ahol egy pár birka, ló vagy marha már gazdagságot jelentett. Bár maga a hercegség alig változott több mint 700 éves történelme során, az andorraiak ma már életszínvonaluk csúcsairól is letekinthetnek Európa többi részére.

Andorra - Mit vigyek?

Andorra - Mit vigyek?

Hegykoszorúval körülölelt területe magával ragadó látványt kölcsönöz Andorrának. Természeti kincsekben gazdag térsége egyaránt csábítja a téli és nyári üdülés szerelmeseit, de magával ragadja a legkülönbözőbb sportok iránt elkötelezetteket is, hiszen megannyi lehetőséget rejt magában.

Andorra la Vella

Andorra la Vella

A Pireneusokban Francia- és Spanyolország között fekszik Európa egyik törpe állama Andorra, fővárosa Andorra La Vella. Kevés hírverés veszi körül, ritkán hallani róla. A turisták is csak az utóbbi időben fedezték fel. Télen remek sícentrumai vannak, nyáron pedig a hegyvidék szépségeit keresik fel. A turisták nagy része a két szomszédos országból érkezik. Andorra la Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa a maga 1029 méteres tengerszint feletti magasságával. Három városka épült össze: Andorra la Vella, Les Escaldes, Engordany.

Andorra Nevezetességei

Andorra Nevezetességei

Andorra, Európa ötödik legkisebb állama, a Pireneusok hegycsúcsai között helyezkedik el két nagy szomszédja, Franciaország és Spanyolország által körbevéve. Területe mindössze 468 km∓mp;up2;, tehát az ország kisebb, mint fővárosunk, Budapest, ennek ellenére sokszínű kultúra és változatos természeti értékek jellemzik. A katalán Andorra egyetlen hivatalos nyelve, és bár a legtöbben más nyelveket is beszélnek, az itt élőknek mégis erős nemzeti öntudatuk van. Az ország történelme a kezdetektől fogva békés, Andorra a világháborúkban sem vett részt, ez pedig lehetővé tette a fejlődést ezen az első látásra zordnak tűnő vidéken. Mára a nemzeti össztermék (GDP) 80 százaléka a turizmusból származik, évi több mint 12 millióan látogatják Andorrát. Ennek köszönhetően az itt lakók nyugat-európai életszínvonalat élvezhetnek. Mivel a megművelhető földterület nagyon kicsi, a legtöbb élelmiszert importálni kell. A legjellemzőbb termesztett növény a dohány. Andorra igazi adóparadicsom, ami szintén hozzájárul az ország fejlődéséhez. Érdemes itt elektronikai cikkeket vagy dohányárut vásárolni, mert viszonylag olcsón juthatunk hozzá ezekhez. Érdekesség még, hogy a mini államnak nincs hadserege, védelméről Spanyolországnak és Franciaországnak kell gondoskodnia.

Andorra történelme

Andorra történelme

Ezen a kellemes klímájú, és jó adottságú területen már igen korán letelepedett az ember. Az első írásos emlékek csak i.e. 2. században említették meg először a területet és őslakóit, az Andosin törzset, akik feltehetően az andorraiak ősei. Ők Hannibál hadaival is felvették a harcot, mikor rajtuk keresztül vonult Róma ellen. A középkori arab hódítások nem érintették a területet, mivel azt Martell Károly már a félsziget középső részén megállította. Ezt követően a térségben francia befolyás volt a jellemző. Andorra függetlenségéről először egy 843-ban született adománylevél számol be, melyben Kopasz Károly császár Urgell grófnak adományozta a területet, mivel az itt élő nép hűen szolgálta a Francia Királyságot.

Az Alpok miniállama

Az Alpok miniállama

Liechtenstein Hercegség egy miniállam Európa közepén, Ausztria és Svájc között. Területe 160 km2, ezzel a negyedik legkisebb állam Európában, népessége közel 36 000 fő. (Összehasonlításképp: Baja városa 177 km2-en terül el, és mintegy 37 ezer lakost számlál; Budapest már több mint háromszor akkora területet foglal el és közel ötvenszer annyian élnek benne.) 11 tartományból áll, hivatalos nyelve a német. Kis mérete ellenére Liechtenstein bővelkedik látnivalókban, így közkedvelt turistacélpont. Fővárosa Vaduz, amelynek a 2010-es számlálás szerint 5214 lakosa van. Ez a hercegi család székhelye. A jelenlegi herceg II. János Ádám, aki 1989 óta áll a monarchia élén. Szintén a városban található a Parlament épülete, emellett számos múzeumával, színházával Vaduz az ország kulturális központja is.

Bahrain

Bahrain

Neve arab eredetű, két tenger-t jelent. A négy nagyobb (Bahrein, Muharraq, Sitrah, Hawar) és harminc kisebb szigetből álló ország felszíne sík, sivatagi éghajlatú. A jelentős artézi vízkészletből eredő forrásai gazdag oázisokat látnak el évezredek óta. Legmagasabb pontja: Jabal ad-Dukhan (122 méter).

Barbados

Barbados

Barbados egy korall-sziget, amit a vulkáni tevékenység hozott a tengerfelszínre. A nyugati parton fehér homokos strandok nyúlnak végig a kékben és zöldben játszó tenger mellett. Korallzátonyok csipkézik a Barbados partvonalát, ezzel kitűnő lehetőséget biztosítva a könnyű- és mélybúvárkodóknak. A keleti part mentén erős és állandó széljárás és a sziklás partnak csapódó hullámok teremtettek lehetőséget a szörfözésre. Az ugyancsak állandó, ám lágy szellő adja Barbados kellemes trópusi klímáját.

Hirdetés
Barbados oTravel Guide

Barbados oTravel Guide

Barbados öblei A Karib-tenger egyik apró szigetét, a csupán 430 négyzetkilométer nagyságú földdarabot, Barbadost, minden oldalról körülveszi az Atlanti óceán. A szélcsendes nyugati odalon nagyszerű fürdőhelyek, pazar luxusszállodák várják a vendégeket, a keleti oldalon a vadregényes sziklás part, félszigetekkel határolt mesebeli szépségű öblökből indulhatnak el a szörfösök, vitorlázók, hogy megküzdjenek a hullámokkal, a széllel. S míg a tengerparti részeken virágzik a turimus, a sziget belsejében csendes vidék, apró falvak bűvölik el a látogatókat. Barbados kétszázötvenezer főnyi lakosságának csaknem fele a nyüzsgő, gyarmati időket idéző fővárosban, Bridgetownban él. A központtól 1,6 kilométerre fekvő Garrison Savannah terén egykor a brit hadsereg tartotta díszszemléit, késôbb ezt a területet lóversenypályává alakították, zöld gyepét közel kétszáz esztendős épületek, s két régi erőd romjai veszik körül. A Barbados Múzeumban pedig a sziget történelmébe nyernek bepillantást az érdeklődők.

Barbados Utazás és szállás

Barbados Utazás és szállás

Barbados a karibi szigetvilág legkeletibb tagja. Az ország neve a spanyol szakállas férfi kifejezésből ered, mert az itt honos fügefák levelei szakállra emlékeztetnek. A trópusokon fekvő szigetország évi 3000 óra napsütéssel büszkélkedhet, az esős időszak júliustól novemberig tart. A forró trópusi napokat kellemes passzátszelek enyhítik, alacsonyan tartva a páratartalmat a nedvesebb hónapokban is. A korallzátonyokkal övezett Barbados igazi vonzereje a szigetet körülölelő türkizkék tenger és finom fehér homokos tengerpart, valamint a sziget körüli vízi élővilág. Rengeteg hotel és étterem várja a látogatókat a partokon, ahol kipróbálhatják a helyi bajan ételeket és rumot. A sziget belsejét is érdemes felfedezni: a festői falvakban a lakosság egy része még a hagyományos cukornádtermesztésből él. Barbados egy darabka Anglia a trópusokon, a gyarmati uralom hatására számos brit szokás meghonosodott. Ne hagyja ki a szombati krikettmeccseket sem!

Bérbe adják Liechtensteint

Bérbe adják Liechtensteint

Aki az európai arisztokrácia köreibe vágyik, már nem kell beérje kastélyszállókkal és bálokkal - napi 13 millió forintért kibérelheti Liechtenstein egész hercegségét. Természetesen törvényeket nem hozhat, és háborút sem indíthat (bár utóbbi nehéz is lenne, mivel Liechtenstein azon kevés országok egyike, amelynek nincs hadserege), de a napi 70 ezer dollárért (13,2 millió forintért) kedvére kalandozhat társaival a 160 négyzetkilométeres országban az, aki kifizeti az összeget. A hercegség 35 ezer lakosa akár 150 főből álló csoportot is szívesen lát.

Dolgozni, vállalkozni, élni Luxemburgban

Dolgozni, vállalkozni, élni Luxemburgban

Luxemburg 2007. november 1-jétől teljes mértékben megnyitotta munkaerő-piacát a 2004-ben csatlakozott 8 tagállam előtt (Ciprus és Málta vonatkozásában már 2004-ben sem történt korlátozás), így a magyar állampolgárok munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak Luxemburgban.

Eladó a világ legkisebb állama

Eladó a világ legkisebb állama

A hirdetés talán így folytatódhatna: kilátással a tengerre, és csakis a tengerre. Az Északi-tengeren található, ötszáz négyzetméter területű Sealand saját pénzzel, nemzeti lobogóval, bélyeggel és kormánnyal, potom egy milliárd dollárért vevőre vár.

Európa legnagyobb kis országa

Európa legnagyobb kis országa

Andorra - a név hallatán a legtöbb embernek semmi nem jut eszébe. Esetleg annyi, hogy ez egy önálló ország a Pireneusok között, Spanyolország és Franciaország határán. A monda szerint Nagy Károly alapította a hercegséget, melyet először 839-ben említenek. A 12. században ádáz harc indult a terület birtokjogáért a spanyolországi Urgel püspöke és a francia Foix grófok közt. A 150 éves harc után megállapodást írtak alá, mely kimondta a közös tulajdont. Ez mind a mai napig érvényben van. A grófok birtokjoga azonban még a középkorban a francia királyra szállt át, ezt ma a mindenkori francia elnök képviseli.

Európa törpe államainak turizmusa

Európa törpe államainak turizmusa

Európa miniállamai a kontinens legkisebb területű országai. Közös bennük, hogy az adóztatásuk mindegyiknek nagyon kedvező, ezért a tőkebefektetések kedvelt célpontjai. Szinte valamennyinek a turizmus hozza a legnagyobb profitot. S ebbe a körbe beletartozik a bélyegkiadás és a numizmatika is.

Ezek a legnagyobb mini városok

Ezek a legnagyobb mini városok

Hamburg - A német nagyvárosban található a világ legnagyobb modellvasútja, amely egy gigantikus terepasztalon több órányi szórakozást nyújt a látogatóknak. A Miniatur Wunderland elnevezésű komplexum 1300 négyzetméteren nyolc különböző helyre kalauzolja el az embereket, köztük Skandináviába, Németországba, azon belül is a kitalált város, Knuffingen mindennapjaiba és repülőterére, de Amerika is megjelenik, miközben a 900 vonat keresztül-kasul szeli a területet.

Tuti menü