Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Luxemburg képes leírás - Mini államok.tlap.hu
részletek »

Luxemburg - Mini államok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mini-allam.tlap.hu » Luxemburg
Keresés
Találatok száma - 5 db
Dolgozni, vállalkozni, élni Luxemburgban

Dolgozni, vállalkozni, élni Luxemburgban

Luxemburg 2007. november 1-jétől teljes mértékben megnyitotta munkaerő-piacát a 2004-ben csatlakozott 8 tagállam előtt (Ciprus és Málta vonatkozásában már 2004-ben sem történt korlátozás), így a magyar állampolgárok munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak Luxemburgban.

Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg Nyugat-Európa egyik miniállama, melynek területe csupán 160 km∓up2;. Lakosságszáma is igen csekély, nem éri el a fél millió főt. Az ország fővárosa Luxemburg, ahol a lakosság 1/7-e él. Államformája alkotmányos örökletes monarchia (nagyhercegség), az ország pedig 3 kisebb kerületből épül fel. Luxemburgban csak kisváros kategóriába illő településeket találunk a fővároson kívül, ezek: Esch-sur-Alzette, Dudelange, Shifflange, Bettembourg...stb. Luxemburgban 3 hivatalos nyelv van: a francia, a luxemburgi és a német. Fizetőeszközként az eurót használják. Az ország lakosságának 80%-a luxemburgi, 6%-a portugál, 6%-a francia, 2%-a német, a fennmaradó 6%-on pedig egyéb országok bevándorlói osztoznak. Vallási tekintetben homogénnek tekinthető a lakosság, mivel 95%-uk római katolikus. Gazdasági szempontból Luxemburg egyike a föld legfejlettebb államainak.

Luxemburg önálló nagyhercegséggé vált

Luxemburg önálló nagyhercegséggé vált

1890. november 23-án, III. Vilmos holland király halála után a Luxemburg és Hollandia közötti perszonálunió felbomlott. Vilmost csak lánygyermekkel áldotta meg a sors, így a luxemburgi örökösödési jog alapján Wilhelmina nem állhatott Luxemburg élére. Luxemburg szuverén nagyhercegséggé vált.

Miniállam Luxemburg

Miniállam Luxemburg

Luxemburg Európa szívében, Belgiummal, Franciaországgal és Németországgal határolt területen fekszik. A Luxemburgi Nagyhercegség csupán 2.586 km2 területű ország. Központi fekvéséből, geopolitikai helyzetéből adódóan az évezredes fennállása óta a francia, spanyol, osztrák és porosz érdekek kereszttüzében állt, területét hol az egyik, hol a másik hatalom foglalta el. Luxemburgot Európa Fővárosa jelzővel is illetik, nem csupán földrajzilag központi fekvése alapján, de többnyelvűsége okán is. Az országban a luxemburgi, a német és a francia a hivatalos nyelv.

Változó világ - Luxemburg

Változó világ - Luxemburg

Lila fatehenek legelnek piros füvön, fejetlen aktok között fazékhangon kárál a vasorrú bába, vele még találkozunk. Ez nagy szó, mert szombat van, esik az eső, nincs szezon, a város üres, a szökőkutas dísztéren összesen öten gyönyörködünk a fatehenes aktművész köztéri remekműveiben. A banyát leszámítva mind az ötünk magyar, boszorkányos véletlen, hogy összefutottunk Meseországban, polgári nevén Luxemburgban. A kifestőkönyv lapjaira kívánkozó miniállamnak szépsége, gazdagsága, nyitottsága és önazonossága is mesés. Ráadásul boszorkányszombat van, mármint szombat, és boszorkánytörténeti kiállítás a nemzeti múzeumban.

Tuti menü