Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Andorra képes leírás - Mini államok.tlap.hu
részletek »

Andorra - Mini államok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mini-allam.tlap.hu » Andorra
Keresés
Találatok száma - 6 db
Andorra

Andorra

Már maga a látvány is megragadó. Az országot 3000 méter magas hegykoszorú öleli körbe, amely csak dél felé nyitott. A szakadékos völgyek lejtőin romantikus hangulatot árasztanak a jellegzetes széles tetejű andorrai parasztházak Már az első pillantás elárulja, hogy az emberek valamikor nagyon szegények voltak ezen a nehezen megközelíthető vidéken, ahol az év nagy részében a hótakaró borítja a tájat, s ahol egy pár birka, ló vagy marha már gazdagságot jelentett. Bár maga a hercegség alig változott több mint 700 éves történelme során, az andorraiak ma már életszínvonaluk csúcsairól is letekinthetnek Európa többi részére.

Andorra - Mit vigyek?

Andorra - Mit vigyek?

Hegykoszorúval körülölelt területe magával ragadó látványt kölcsönöz Andorrának. Természeti kincsekben gazdag térsége egyaránt csábítja a téli és nyári üdülés szerelmeseit, de magával ragadja a legkülönbözőbb sportok iránt elkötelezetteket is, hiszen megannyi lehetőséget rejt magában.

Andorra la Vella

Andorra la Vella

A Pireneusokban Francia- és Spanyolország között fekszik Európa egyik törpe állama Andorra, fővárosa Andorra La Vella. Kevés hírverés veszi körül, ritkán hallani róla. A turisták is csak az utóbbi időben fedezték fel. Télen remek sícentrumai vannak, nyáron pedig a hegyvidék szépségeit keresik fel. A turisták nagy része a két szomszédos országból érkezik. Andorra la Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa a maga 1029 méteres tengerszint feletti magasságával. Három városka épült össze: Andorra la Vella, Les Escaldes, Engordany.

Andorra Nevezetességei

Andorra Nevezetességei

Andorra, Európa ötödik legkisebb állama, a Pireneusok hegycsúcsai között helyezkedik el két nagy szomszédja, Franciaország és Spanyolország által körbevéve. Területe mindössze 468 km∓mp;up2;, tehát az ország kisebb, mint fővárosunk, Budapest, ennek ellenére sokszínű kultúra és változatos természeti értékek jellemzik. A katalán Andorra egyetlen hivatalos nyelve, és bár a legtöbben más nyelveket is beszélnek, az itt élőknek mégis erős nemzeti öntudatuk van. Az ország történelme a kezdetektől fogva békés, Andorra a világháborúkban sem vett részt, ez pedig lehetővé tette a fejlődést ezen az első látásra zordnak tűnő vidéken. Mára a nemzeti össztermék (GDP) 80 százaléka a turizmusból származik, évi több mint 12 millióan látogatják Andorrát. Ennek köszönhetően az itt lakók nyugat-európai életszínvonalat élvezhetnek. Mivel a megművelhető földterület nagyon kicsi, a legtöbb élelmiszert importálni kell. A legjellemzőbb termesztett növény a dohány. Andorra igazi adóparadicsom, ami szintén hozzájárul az ország fejlődéséhez. Érdemes itt elektronikai cikkeket vagy dohányárut vásárolni, mert viszonylag olcsón juthatunk hozzá ezekhez. Érdekesség még, hogy a mini államnak nincs hadserege, védelméről Spanyolországnak és Franciaországnak kell gondoskodnia.

Andorra történelme

Andorra történelme

Ezen a kellemes klímájú, és jó adottságú területen már igen korán letelepedett az ember. Az első írásos emlékek csak i.e. 2. században említették meg először a területet és őslakóit, az Andosin törzset, akik feltehetően az andorraiak ősei. Ők Hannibál hadaival is felvették a harcot, mikor rajtuk keresztül vonult Róma ellen. A középkori arab hódítások nem érintették a területet, mivel azt Martell Károly már a félsziget középső részén megállította. Ezt követően a térségben francia befolyás volt a jellemző. Andorra függetlenségéről először egy 843-ban született adománylevél számol be, melyben Kopasz Károly császár Urgell grófnak adományozta a területet, mivel az itt élő nép hűen szolgálta a Francia Királyságot.

Európa legnagyobb kis országa

Európa legnagyobb kis országa

Andorra - a név hallatán a legtöbb embernek semmi nem jut eszébe. Esetleg annyi, hogy ez egy önálló ország a Pireneusok között, Spanyolország és Franciaország határán. A monda szerint Nagy Károly alapította a hercegséget, melyet először 839-ben említenek. A 12. században ádáz harc indult a terület birtokjogáért a spanyolországi Urgel püspöke és a francia Foix grófok közt. A 150 éves harc után megállapodást írtak alá, mely kimondta a közös tulajdont. Ez mind a mai napig érvényben van. A grófok birtokjoga azonban még a középkorban a francia királyra szállt át, ezt ma a mindenkori francia elnök képviseli.

Tuti menü